Di.Vino Taste 2018

Среща със стари приятели, много нови почитали и премиера на няколко нови вина – така в няколко думи можем да обобщим петото ни поред участие на най-големия форум на българското вино – Di.Vino Taste 2018.

За първи път на ново място – Интер Експо Център, но отново с многобройни почитатели на хубавото българско вино премина и тазгодишното издание на Di.Vino Taste 2018.

Ние от Винарна Орбелия, сме щастливи, че успяхме да се видим с много стари приятели, които добре познават нашите вина, но и да намерим много нови почитали, които идваха на щанда ни и искаха да ги запознаем с нашата изба.

Тази година решихме да представим за първи път по време на изложението няколко нови вина. Със своя деликатен плодов аромат, плътно хармонично тяло и деликатна барикова зрялост – Via Aristotelis Syrah 2016 и Via Aristotelis Merlot 2016 веднага се откроиха. И двете вина са с много добър потенциал за отлежаване и са истинско съкровище в колекцията на всеки винен ценител.

Новият чистосортов Мелник 55, Реколта 2017, е сред фаворитите на почитателите на свежите и плодови вина, без дъб. Виното не е отлежавало в дъбови бъчви, само върху фини утайки в иноксов съд. Тази година решихме да направим ферментацията само с диви дрожди и резултатът наистина е впечатляващ.

Абсолютна премиера имаше Via Aristotelis Chardonnay 2017. Избрахме да го покажем за първи път именно на Di.Vino Taste 2018, за да видим мнението на публиката за него. И винените професионалисти, и любителите, които го опитаха, бяха възхитени от резултата. Виното е в бутилка едва от 3 м., така че му предстои дълъг път на развитие, който ще го направи още по-завършено и комплексно. Но и сега е впечатляващо!

Via Aristotelis Chardonnay 2017 – ферментирало и отлежавало 9 м. в нови 300 л. френски бъчви. Виното изкушава с красив златистозелен цвят. В аромата му се долавят зрели летни плодове, както и нотки на ванилия и леко препечени кори на хляб. Вкусът е приятно заоблен, с хармония и добра барикова зрялост. Виното има дълъг и запомнящ се финал.

Нооо изненадата беше нашата Специална Резерва – Orbelia Estate Reserve Melnik 55 2016. Едно истинско бижу, направено с много любов и прецизност, за да докосне сърцето и небцето и на най-изтънчения винен ценител. Виното е изключително лимитирано – само 897 бутилки и можеше ексклузивно да бъде опитано на Fine Wine Corner, обособен кът за лимитирани специални вина, който за първи път беше организиран по време на изложението.

За да направим това лимитирано вино избрахме местния сорт Ранна Мелнишка лоза, характерен за нашия регион. Гроздето е от единично 12-годишно лозе от региона. Брано е ръчно много внимателно в малки касетки. След мачкането гроздовата каша е разделена на две части – едната е винифицирана с директна ферментация със захаромицетни дрожди, а другата преминава през студена мацерация и ферментация с незахаромицетни дрожди.
След малолактичната ферментация в неръждаеми съдове, виното е блендирано, а след това отлежава 18 месеца във френски бъчви.
Избирахме само 3 от най-добрите бъчви, за да направим това лимитирано количество за Orbelia Estate Reserve Melnik 55 2016. 

Така неусетно минаха три вълнуващи дни, в които производителите имаха възможността да се срещнат очи в очи с почитателите на хубавото вино. Това винаги е полезно и е един безценен начин за „сверяване на часовника“ и мотивиране за още повече работа и успехи.

А ние няма да спираме да Ви изненадваме, да надграждаме и да Ви предлагаме все по-добра селекция, която да носи моменти на удоволствие и наслада от качественото българско вино!

Екипът на Винарна Орбелия

0

This site is registered on wpml.org as a development site.