ВИНАРНА ОРБЕЛИЯ
ИСТОРИЯ
Отглеждането на лозя в нашето семейство е традиция от поколения.
В нашия район лозарството е една от основните дейности, а хубавото вино е неизменна част и от делника, и от празника на хората в нашия край.Още нашите прадеди са отглеждали лозя. Затова част от нашите лозови масиви са стари, наследствени, а други сме закупили и засадили през годините
А защо Орбелия?
Това е древното тракийско име на планина Беласица, в чието подножие е сгушена избата, и в превод означава бяла, красива планина.
През 2007 година придобихме 23 декара стари насаждения с Широка Мелнишка лоза. След това през 2008 година поетапно стартирахме засаждане на още лозя. Така някак естествено се роди идеята за създаване на нашата собствена изба, която да пресъздаде любовта ни към земята, към корените и към хубавото вино.
През 2013 година открихме Винарна Орбелия, която се намира в с. Коларово, до град Петрич, в подножието на планина Беласица.
Разположена в един от най-благоприятните райони за винопроизводство в България, Орбелия е наша сбъдната мечта, която превърна хобито в професионална и отговорна дейност с мисия – да възродим и популяризираме българското вино и местните сортове.
ОРБЕЛИЯ
ВИНАРНА С ТРАДИЦИИ
Ние вярваме, че традициите са стабилната основа, на която стъпваме,
а съвременните възможности са пулсът, който ни
стимулира да се развиваме и да надграждаме.
Създаваме нашите вина с огромна отдаденост на традициите. Наблягаме на традиционните за района сортове грозде, като мисията ни е да съхраним старите винени традиции в региона, които датират още от времето на траките. В същото време целим повече хора да се докоснат до уникалния и неповторим харакер на местни сортове.
Архитектурата и интериорът на винарната са в унисон с българския бит и култура. Искаме да покажем неговата красотата и уникалност и да я запазим във времето. Затова и посещението във Винарна Орбелия е като едно винено пътешествие във времето, което пресъздава любовта към българските традиции.
Ценим традициите, но в никакъв случай не подценяваме предимствата на модерното оборудване, което ни дава възможността да създаваме първокачествени вина, които отговарят на съвременните високи очаквания.
Винарната е оборудвана с модерно технологично и лабораторно оборудване, закупено от водещи производители от България и Италия.
Съдовият ни капацитет е 100 000 л. вино, като имаме съдове с капацитет от 500 л. до 5 000 л. което ни позволява да селектираме малки партиди висококачествени вина.
Следим качеството на нашите вина с помощта на съвременно лабораторно оборудване.
Отлежаването на вината протича в дъбови бъчви от български, френски и американски дъб в специално помещение с постоянен контрол на темпретаурата и влажността.
ОТ ГРОЗДЕТО… ДО ВИНОТО
ТЕХНОЛОГИЯ
Виното е любов, емоция, страст. Търпение и отдаденост.
Затова ние влагаме всичко това в целия процес на винопроизводството – от гроздобера, през ферментацията до отлежаването и бутилирането му.
ЧЕРВЕНО ВИНО
Гроздобер
Гроздето се бере при достигане на оптимална технологична и фенолна зрялост, ръчно в касетки до 10 кг. Селектира се още на лозето.
Подготовка на гроздето
Гроздето се селектира за втори път на транспортна лента и след това зърната се отделят от чепките и се смачкват (има случаи в които зърната остават цели).
Ферментация
Ферментацията протича във винификатори, към гроздовия сок и зърна се добавят дрожди, които превръщат захарта в гроздето в алкохол. При червените грозда ципите придават цвета и аромата на виното. Ферментацията на червените вина трае обикновено от 5 до 20 дни при температура между 20-30 °С. Често процесът завършва с протичане на постферментативна мацерация за екстракция на цвят и аромати.
Пресоване
След приключване на ферментацията виното се отделя от зърната, а те се пресоват, за да се извлече от тях останалото вино.
Отлежаване
След като виното се прехвърли в иноксов съд или бъчва при червените вина започва малолактична ферментация, когато острата ябълчена киселина се превръща в мека млечна киселина. Отлежаването на червените вина може да протече от няколко месеца до няколко години.
Бутилиране
Уайнмейкърите на винарната купажират различни съдове, различни сортове, за да направят финалното вино. Някои от вината се избистрят и филтрират с минимално количество кислород преди да се бутилират, а други ги оставяме в натурален вид. Има и вина, които отлежават няколко години в бутилка преди да бъдат предложени за продажба.
БЯЛО ВИНО И РОЗЕ
Гроздобер
Гроздето се бере при достигане на оптимална зрялост ръчно в касетки до 10 кг. Селектира се още на лозето.
Подготовка на гроздето
Гроздето се селектира за втори път на транспортна лента и след това зърната се отделят от чепките и се смачкват (има случаи в които зърната остават цели) и постъпват в пресата.
Пресоване
Постъпилите зърна или гроздова каша в пресата се пресоват. Някои ароматни сортове остават допълнително време със зърната за по-добра екстракция.
Ферментация
Ферментацията протича във винификатори като преди това гроздовият сок се откалява от твърдите му частици и след това към него се добавят дрожди, които превръщат захарта в гроздето в алкохол. Ферментацията на белите вина трае обикновено около 14 дни при температура между 14-21 °С. Процесът протича при отсъствие на кислород.
Отлежаване
След като виното се прехвърли в иноксов съд или бъчва при някои бели вина започва малолактична ферментация, когато острата ябълчена киселина се превръща в мека млечна киселина. Отлежаването на белите вина обикновено трае до година, като през това време се провежда батонаж (повдигане на утайките) за по-добра структура на вината.
Бутилиране
Уайнмейкърите на винарната купажират различни съдове, различни сортове от вино, за да направят финалното вино. Някои от вината се избистрят и филтрират с минимално количество кислород преди да се бутилират, а други ги оставяме в натурален вид. Обикновено белите вина се предлагат на пазара веднага, но има и такива, които отлежават няколко години преди да бъдат предложени за продажба.
ВИНАРНА ОРБЕЛИЯ
ЛОЗЯ
Ние вярваме, че доброто вино се прави първо на лозето.
Ние вярваме, че доброто вино се прави първо на лозето. Затова с професионализъм и голяма отдаденост отглеждаме нашите лозя. Разполагаме с 220 декара собствени лозови масиви, разположени в района на селата Митиново и Старчево, край град Петрич.
Част от масивите ни са наследствени, други сме закупи и засадили през годините.
Лозята ни са са заседени върху канелено-горски, алувиалните и алувиално-ливадни почви.
С любов и много внимание отглеждаме традиционните за региона местни сортове, а също така и типичните за района интернационални сортове като:
- Широка Мелнишка лоза
- Мелник 1300
- Руен
- Сандански мискет
- Вионие
- Мерло
- Каберне Совиньон
- Мелник 55
- Мелник 82
- Рубин
- Шардоне
- Мускат Отонел
- Каберне Фран
- Сира
Ние вярваме, че доброто вино се прави първо на лозето. Затова с професионализъм и голяма отдаденост отглеждаме нашите лозя. Разполагаме с 220 декара собствени лозови масиви, разположени в района на селата Митиново и Старчево, край град Петрич.
Част от масивите ни са наследствени, други сме закупи и засадили през годините.
Лозята ни са са заседени върху канелено-горски, алувиалните и алувиално-ливадни почви.
С любов и много внимание отглеждаме традиционните за региона месни сортове, а също така и типичните за района интернационални сортове като:
- Широка Мелнишка лоза
- Мелник 1300
- Руен
- Сандански мискет
- Вионие
- Мерло
- Каберне Совиньон
- Мелник 55
- Мелник 82
- Рубин
- Шардоне
- Мускат Отонел
- Каберне Фран
- Сира
ВИНАРНА ОРБЕЛИЯ
ЛОЗЯ
Ние вярваме, че доброто вино се прави първо на лозето.
ВИНАРНА ОРБЕЛИЯ
ЗА РЕГИОНА
Регионът, в който е разположена Винарна Орбелия, се характеризира като най-топлия лозаро-винарски район в страната. Климатът е значително повлиян от топлите Беломорски въздушни течения по поречието на река Струма. Климатичните характеристики на поречието го определят като част от континентално-средиземноморската зона с топло и сухо лято и мека и почти безснежна зима.
Циркулацията на въздуха предпазва лозята от болести, а в гроздето се натрупват аромати, които не прегарят от горещините. Това е район благодатен за отглеждане на лозя и наситен с природни, културни и исторически забележителности.
ВИНАРНА ОРБЕЛИЯ
ИСТОРИЯ
Отглеждането на лозя в нашето семейство е традиция от поколения.
В нашия район лозарството е една от основните дейности, а хубавото вино е неизменна част и от делника, и от празника на хората в нашия край.Още нашите прадеди са отглеждали лозя. Затова част от нашите лозови масиви са стари, наследствени, а други сме закупили и засадили през годините
А защо Орбелия? Това е древното тракийско име на планина Беласица, в чието подножие е сгушена избата, и в превод означава бяла, красива планина.
През 2007 година придобихме 23 декара стари насаждения с Широка Мелнишка лоза. След това през 2008 година поетапно стартирахме засаждане на още лозя. Така някак естествено се роди идеята за създаване на нашата собствена изба, която да пресъздаде любовта ни към земята, към корените и към хубавото вино.
През 2013 година открихме Винарна Орбелия, която се намира в с. Коларово, до град Петрич, в подножието на планина Беласица.
Разположена в един от най-благоприятните райони за винопроизводство в България, Орбелия е наша сбъдната мечта, която превърна хобито в професионална и отговорна дейност с мисия – да възродим и популяризираме българското вино и местните сортове.
ОРБЕЛИЯ
ВИНАРНА С ТРАДИЦИИ
Ние вярваме, че традициите са стабилната основа, на която стъпваме,
а съвременните възможности са пулсът, който ни
стимулира да се развиваме и да надраждаме.
Създаваме нашите вина с огромна отдаденост на традициите. Наблягаме на традиционните за района сортове грозде, като мисията ни е да съхраним старите винени традиции в региона, които датират още от времето на траките. В същото време целим повече хора да се докоснат до уникалния и неповторим харакер на местни сортове.
Архитектурата и интериорът на винарната са в унисон с българския бит и култура. Искаме да покажем неговата красотата и уникалност и да я запазим във времето. Затова и посещението във Винарна Орбелия е като едно винено пътешествие във времето, което пресъздава любовта към българските традиции.
Ценим традициите, но в никакъв случай не подценяваме предимствата на модерното оборудване, което ни дава възможността да създаваме първокачествени вина, които отговарят на съвременните високи очаквания.
Винарната е оборудвана с модерно технологично и лабораторно оборудване, закупено от водещи производители от България и Италия.
Съдовият ни капацитет е 100 000 л. вино, като имаме съдове с капацитет от 500 л. до 5 000 л. което ни позволява да селектираме малки партиди висококачествени вина.
Следим качеството на нашите вина с помощта на съвременно лабораторно оборудване.
Отлежаването на вината протича в дъбови бъчви от български, френски и американски дъб в специално помещение с постоянен контрол на темпретаурата и влажността.
ОТ ГРОЗДЕТО… ДО ВИНОТО
ТЕХНОЛОГИЯ
Виното е любов, емоция, страст. Търпение и отдаденост.
Затова ние влагаме всичко това в целия процес на винопроизводството – от гроздобера, през ферментацията до отлежаването и бутилирането му.
ЧЕРВЕНО ВИНО
Гроздобер
Гроздето се бере при достигане на оптимална технологична и фенолна зрялост, ръчно в касетки до 10 кг. Селектира се още на лозето.
Подготовка на гроздето
Гроздето се селектира за втори път на транспортна лента и след това зърната се отделят от чепките и се смачкват (има случаи в които зърната остават цели).
Ферментация
Ферментацията протича във винификатори, към гроздовия сок и зърна се добавят дрожди, които превръщат захарта в гроздето в алкохол. При червените грозда ципите придават цвета и аромата на виното. Ферментацията на червените вина трае обикновено от 5 до 20 дни при температура между 20-30 °С. Често процесът завършва с протичане на постферментативна мацерация за екстракция на цвят и аромати.
Пресоване
След приключване на ферментацията виното се отделя от зърната, а те се пресоват, за да се извлече от тях останалото вино.
Отлежаване
След като виното се прехвърли в иноксов съд или бъчва при червените вина започва малолактична ферментация, когато острата ябълчена киселина се превръща в мека млечна киселина. Отлежаването на червените вина може да протече от няколко месеца до няколко години.
Бутилиране
Уайнмейкърите на винарната купажират различни съдове, различни сортове, за да направят финалното вино. Някои от вината се избистрят и филтрират с минимално количество кислород преди да се бутилират, а други ги оставяме в натурален вид. Има и вина, които отлежават няколко години в бутилка преди да бъдат предложени за продажба.
БЯЛО ВИНО И РОЗЕ
Гроздобер
Гроздето се бере при достигане на оптимална зрялост ръчно в касетки до 10 кг. Селектира се още на лозето.
Подготовка на гроздето
Гроздето се селектира за втори път на транспортна лента и след това зърната се отделят от чепките и се смачкват (има случаи в които зърната остават цели) и постъпват в пресата.
Пресоване
Постъпилите зърна или гроздова каша в пресата се пресоват. Някои ароматни сортове остават допълнително време със зърната за по-добра екстракция.
Ферментация
Ферментацията протича във винификатори като преди това гроздовият сок се откалява от твърдите му частици и след това към него се добавят дрожди, които превръщат захарта в гроздето в алкохол. Ферментацията на белите вина трае обикновено около 14 дни при температура между 14-21 °С. Процесът протича при отсъствие на кислород.
Отлежаване
След като виното се прехвърли в иноксов съд или бъчва при някои бели вина започва малолактична ферментация, когато острата ябълчена киселина се превръща в мека млечна киселина. Отлежаването на белите вина обикновено трае до година, като през това време се провежда батонаж (повдигане на утайките) за по-добра структура на вината.
Бутилиране
Уайнмейкърите на винарната купажират различни съдове, различни сортове от вино, за да направят финалното вино. Някои от вината се избистрят и филтрират с минимално количество кислород преди да се бутилират, а други ги оставяме в натурален вид. Обикновено белите вина се предлагат на пазара веднага, но има и такива, които отлежават няколко години преди да бъдат предложени за продажба.
ВИНАРНА ОРБЕЛИЯ
ЛОЗЯ
Ние вярваме, че доброто вино се прави първо на лозето.
Ние вярваме, че доброто вино се прави първо на лозето. Затова с професионализъм и голяма отдаденост отглеждаме нашите лозя. Разполагаме с 220 декара собствени лозови масиви, разположени в района на селата Митиново и Старчево, край град Петрич.
Част от масивите ни са наследствени, други сме закупи и засадили през годините.
Лозята ни са са заседени върху канелено-горски, алувиалните и алувиално-ливадни почви.
С любов и много внимание отглеждаме традиционните за региона месни сортове, а също така и типичните за района интернационални сортове като:
- Широка Мелнишка лоза
- Мелник 1300
- Руен
- Сандански мискет
- Вионие
- Мерло
- Каберне Совиньон
- Мелник 55
- Мелник 82
- Рубин
- Шардоне
- Мускат Отонел
- Каберне Фран
- Сира
ВИНАРНА ОРБЕЛИЯ
ЗА РЕГИОНА
Регионът, в който е разположена Винарна Орбелия, се характеризира като най-топлия лозаро-винарски район в страната. Климатът е значително повлиян от топлите Беломорски въздушни течения по поречието на река Струма. Климатичните характеристики на поречието го определят като част от континентално-средиземноморската зона с топло и сухо лято и мека и почти безснежна зима.
Циркулацията на въздуха предпазва лозята от болести, а в гроздето се натрупват аромати, които не прегарят от горещините. Това е район благодатен за отглеждане на лозя и наситен с природни, културни и исторически забележителности.