Медали от световен конкурс Decanter 2019

Два медала от първото ни участие в престижния световен конкурс Decanter 2019

Сребърен медал за Via Aristotelis Merlot 2016 и Бронзов за Via Aristotelis Syrah 2016 са резултатите от първото ни участие в престижния световен конкурс Decanter Awards 2019.

Изключително горди и щастливи сме, че и двете вина, които изпратихме на конкурса, завоюваха медали. За нас това е повод за гордост, признание за труда ни и мотивация за още бъдещи успехи!  Благодарим на целия екип на Винарна Орбелия за труда, постоянството, уменията и любовта, която влагат в своята работа!

А равносметката от конкурса за БГ винения бранш е, че тази година е рекордна по брой спечели медали от български вина. Какво друго ни остава – освен да започнем да си ценим вината и в България!

Още в зародиш се познаваше големият потенциал на Via Aristotelis Merlot 2016. Първоначалните дегустации показваха, че това ще бъде едно специално вино. Нашите технолози стриктно следяха неговото развитие и залагахме големи надежди на него. И те се оправдаха!

Миналата година изпратихме проби от това вино на Concours Mondial de Bruxelles 2018, още преди официално да го пуснем на пазара. И то се завърна със Златен медал!

Сега, близо година по-късно, завоюва 92 точки и Сребърен медал от Decanter Awards 2019. Всички винени ценители знаят, че това е може би най-стриктният винен конкурс в света, затова е и един от най-престижните. За да получи едно вино Сребърен медал на Decanter трябва да има оценка от 90 до 94 точки от общо 100 точки – за такива точки всички останали конкурси дават Златен медал. Времето, с което член на журито разполага, за да оцени едно вино е с пъти повече от останалите конкурси, което води до много по качествена и задълбочена оценка. Затова наградите от Decanter не са просто награди от поредния конкурс, а световно признание за всяко едно вино и оценка за неговия производител.

88 точки завоюва Via Aristotelis Syrah 2016 и се сдоби с Бронзов медал. Това е изключително чистосортово вино, направено от 100 % Сира, отлежала 14 месеца в нови бъчви и е купажирано с 18% Сира, която не е контакрувала с дъб.

В носа се долавя аромат на зрели черни плодове – боровинка, черна череша и касис, в съчетание с ефирна барикова зрялост. Вкусът е плътен, с добра структура, нежни танини и дълъг ароматен финал. Виното има много добър потенциал за стареене.

Гордеем се, че с труд, постоянство и умения надграждаме в нашата работа. Успяваме да създаваме все по-качествени вина, които получават високи оценки не само на национално ниво, но и на международно.

Напред и нагоре!

Екипът на Винарна Орбелия 

0

This site is registered on wpml.org as a development site.