Златен медал за Via Aristotelis Merlot 2016

Златен медал за Via Aristotelis Merlot 2016 от Concours Mondial de Bruxelles 2018

Със Златен медал от Concours Mondial de Bruxelles 2018 беше отличено едно от най-новите ни вина Via Aristotelis Merlot 2016.

Via Aristotelis Merlot 2016 е купаж на две вина от сорта Мерло. Гроздето е от два различни района на България, а именно 60% Мерло от собствените ни лозя в с. Митиново и 40% Мерло от района на Перущица. Гроздето е брано на ръка, в малки касетки и селектирано още на лозето.

На всяко вино е приложена технологична схема, в зависимост от тероарната особеност на лозето. На Мерлото от Перущица е приложена студена мацерация, в продължение на 5 дни и направлявана алкохолна ферментация за около 9 дни, докато Мерлото от Митиново е подложено на директна алкохолна ферментация.

Пресоването на червената джибра е бавно на кошова преса, за да гарантираме качеството и на пресовите вина.

Двете вина са минали контролирана малолактична ферментация в неръждавейка за Мерлото от Перущица и в бъчви – за Мерлото от собствени лозя.

Вината са отлежавали 12 месеца в нови и употребявани френски бъчви, като процентът на новите бъчви е 70%, за сметка на тези второ и трето зареждане.

Вината не са обработвани и стабилизирани.

Виното е от 6 месеца в бутилка (към м. Май 2018г.). Брой бутилки 3960.

А=14,45 об.%, ТК=6,03, pH=3,49

Дегустационна анотация:

Виното има много наситен и красив рубинен цвят. В аромата се долавя плодовият букет в нежно съчетание с деликатна барикова зрялост с нотки на къпина, синя слива и шоколад. Тялото е плътно, обемно и хармонично, със сладки меки танини и динамичен баланс между пикантност, свежест и сладост. Виното има добър потенциал за стареене.

Съчетава се добре с патица, пуйка, червени меса, барбекю, сухи деликатеси и твърди сирена.

Температура на сервиране 16-18 ОС.

Междувременно вината ни бяха наградени с още два Сребърни медала от Балканския международен винен конкурс 2018.

Отличниците са:

Via Aristotelis Blanc 2017

Orbelia Cuvee 2015

Благодарим за признанието! Благодарим и на целия екип на Винарна Орбелия за труда, постоянството и прецизността, която влагат в своята работа.

Екипът на Винарна Орбелия

0

This site is registered on wpml.org as a development site.