fbpx

Винарна Орбелия , Долината на Струма

Винарната

home header 3

Винарната

Винарната е разположена в подножието на планина Беласица в близост до селата Коларово и Беласица. Оборудвана е с модерно технологично оборудване, закупено от водещи производители от България и Италия. Съдовия ни капацитет е 100 000 л. вино,като имаме съдове с капацитет от 1000 л. до 10 000 л., което ни позволява да селектираме малки партиди висококачествени вина. Следим качеството на нашите вина в съвременно оборудвана лаборатория. Отлежаването им протича в дъбови барици от български, френски и американски дъб в специално помощение с постоянен контрол на температурата и влажността.

От гроздето до виното

Гроздобер

Гроздоберът е едно от най-значимите събития в нашия район. Узряването на гроздето стриктно се следи от нашия екип от енолози и агрономи, като всеки отделен парцел се анализира самостоятелно и се изчаква достигане на оптимална зрялост. Цялото грозде се бере на ръка и в касетки, сортира се и се използват само здравите зърна. Смачква се много нежно, отделят се чепките и по гравитационен път се транспортира в съд, където се провежда алкохолна фермeнтация.

Ферментация

За охлаждане на гроздето преди ферментация се използват естествените планински температури и допълнително охлаждане на гроздовата каша с хладилна система. В съдовете за ферментация гроздето започва превръщането си във вино. За производството на качествени вина се използват ферментатори с устройство за разбиване и потапяне на шапката и обливане с помпа за осигуряване на благоприятни условия за протичане на ферментацията, където се избягва плътна шапка и се осъществява естесвено разбъркване. Избягва се механичното въздействие върху виното.

Vinarna_02


Vinarna_03

Отлежаване

След като завърши процесът на ферментация виното отлежава в български, френски, американски и унгарски дъбови 225 л. барици. Периодът на отлежаване се определя индивидуално за всяко вино от нашите енолози. През това време виното се развива и съзрява. След това настъпва и моментът на купажиране на част от вината, за да получим нашите купажни вина.

Дегустации

Винарна Орбелия Ви кани на едно незабравимо винено пътешествие във времето. Ние предлагаме на своите гости винен тур и дегустации на нашите вина, както за групови, така и за индивидуални посещения. По време на винения тур ще имате възможност да научите как се произвежда и съхранява виното, ще придобиете познания относно класифицирането на вината, тяхното разпознаване, правилното им съчетаване с храните и др.


Vinarna_08
Vinarna_07
Vinarna_06
Vinarna_05
Vinarna_10