fbpx

Винарна Орбелия , Долината на Струма

Лозя

Лозя

Винарна Орбелия разполага с повече от 120 декара собствени лозови масиви в района на селата Митино и Старчево в община Петрич. С любов и много внимание отглеждаме традиционните за региона червени сортове: Широка мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран и бели сортове: Сандански Мискет, Шардоне,Мускат Отонел.

Лозята са засадени върху канелени горски, делувиални и алувиално-ливадни почви, които в съчитание с климатичните условия в нашия район създават идеални условия за развитие и узряване на нашето грозде.

 

 

Ранна Мелнишка лоза

Ранна Мелнишка лоза е кръстоска между широка мелнишка лоза с френския сорт валдигие. Разпространен е единствено в района на Сандански и Петрич. Сравнително устойчив сорт на ниски зимни температури и сиво гниене. Сортът е среднозреещ. Гроздето узрява около 20-25 септември. Лозите са силно растящи, с много добра родовитост и добив. От сорта се приготвят вина с наситен рубинен цвят, богат аромат и потенциал за отлежаване.

Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза е червен винен сорт, разпространен основно в района на Петрич и Сандански. Сортът е късно зреещ. Гроздоберът започва през първата половина на октомври, но понякога и по-късно. За да се развие правилно сортът изисква висока температурна сума през вегетационния период на пролет, горещо лято, дълга, топла, суха есен и сравнително мека и топла зима. Виното от широка мелнишка лоза притежава специфичен характер и аромати и се отличава от вината от другите сортове. Цветът на типичното вино от Широка мелнишка лоза не е мастилено черен, а по-скоро прозрачен рубин до тъмно пурпурен.

 

Каберне Совиньон

Каберне Совиньон е най-разпространеният в света червен винен сорт грозде, с произход от района на Бордо, Франция. В България Каберне Совиньон е на първо място между сортовете за червени вина и е райониран, като се отглежда основно в Северния, Южния и Югозападния лозаро-винарски райони. Гроздето узрява през първата половина на септември. Използва се за приготвяне на висококачествени червени сортови и купажни вина. Вината от този сорт се отличават с наситен тъмночервен цвят, добра плътност и интензивен аромат на дребни червени плодове.

Мерло 

Мерло е висококачествен винен сорт грозде, произхождащ от Франция. Разпространен е много винарски страни, включително и в България. У нас е разпространен главно в южния лозарски район. Вината му се отличават с интензивно червен цвят, пълнота, хармоничност на вкуса и богат букет. Отлежалите вина се характеризират с мощен комплексен аромат, в който се откриват нюансите на дъб, захаросани плодове, дим и трюфели.

 

 Сира 

Сира е червен винен сорт, произхождащ от Иран. В България гроздето узрява около средата на август. От Сира се правят висококачествени червени сортови вина, както и купажни вина и розета. Младите вина имат характерни тонове на виолетки, екзотични цветя, пушек, розмарин, мащерка, малина, боровинка и касис. Вината се отличават с много плътен, гранатов цвят с лилавеещи нюанси и с висока плътност. Имат голям потенциал за стареене.

 Каберне Фран

Каберне Фран е червен винен сорт грозде с произход от Франция. Средно късно зреещ сорт. Използва се за приготвяне на трапезни, подсилени и десертни вина и сокове. Сортовите вина са с бледо червен цвят, с аромати на малини, къпини, касис, боровинки, а когато вината са отлежавали по-дълго се усещат подправки и мускус. Използва се и за направа на купажни вина.

 

Сандански Мискет

Сандански Мискет е бял винен сорт създаден по метода на половата хибридизация, чрез кръстосването на сортовете широка мелнишка лоза, Тамянка и Каберне Совиньон. Признат е и утвърден като нов и оригинален сорт през 1979. Размножен е върху малки площи в района на Сандански и Петрич. Сандански Мискет е средно зреещ сорт. Гроздето му узрява около средата на месец септември. Вината от този сорт се отличават с интензивен цветисто-плодов аромат с подчертани нотки на цитросови и тропически плодове.

Мускат Отонел

Мускат Отонел е бял винен сорт грозде, селектиран във Франция. Ранен винен и десертен сорт, узрява през втората половина на август. Белите сухи вина, произведени от този сорт са висококачествени, с доста интензивен аромат, с цветист характер, напомнящ виолетки и индрише, значителна плътност и умерена свежест. Вината се консумират млади.