Един бленд, вдъхновен от любовта

Един бленд, вдъхновен от любовта към традициите и местните сортове

Орбелия Мелнишки бленд 2016 е вино, вдъхновено от любовта ни към местните сортове и традициите, които нашата Винарна се стреми да съхранява и предава на поколенията.

Виното е купаж от 74% Широка Мелнишка лоза, 21% Ранна мелнишка лоза (по-известна като Мелник 55) и 5% Мерло. 

Широката мелнишка е от нашите 35-годишни лозя, разположени в с. Митино до Петрич. Това е местен сорт, който вирее само в нашия регион, смятан е от мнозина за труден, заради късното му зреене. Но ние решихме да заложим именно на него в това вино и да „извадим“ от неговата дивост и опърничавост плодовитостта и различността, които той носи.

При технологията на това вино подходихме малко по-различно като 32% от Широката Мелнишка е сложихме в български дъбови бъчви 2-ро и 3-то зареждане, а всички останали компоненти на бленда са без никакъв контакт с дъб. Всички вина са минали контролирана малолактична ферментация в неръждавейка и са отлежавали върху утайките около 10 месеца в съдовете. Купажирани са на етап готови вина.

Водещият сорт е Широка Мелнишка, а с присъствието на останалите сортове искаме да придадем комплексност на носа и да обогатим и балансираме вкуса.

Орбелия Мелнишки Бленд 2016 има красив, жив цвят с пурпурни оттенъци. В носа се откриват аромати на вишна, есенна горска шума и сладък тютюн. Елегантно, стегнато тяло с добър баланс и сочен, свеж финал.

Препоръчваме виното да се консумира леко охладено, както самостоятелно, така и с храна. Съчетава се добре с азиатска кухня, пикантни ястия, вегетарианска храна, пилешко, телешко, агнешко, дивеч, пица, паста и сирена.

Вече можете да го намерите в добрите винени магазини. А ако желаете да го дегустирате или да Ви разкажем повече за него – очакваме ви на DiVino.Taste 2017 на 17,18 и 19 ноември в НДК, щанд номер 16.

Екипът на Винарна Орбелия 

0

This site is registered on wpml.org as a development site.