Новото лого на Винарна Орбелия – Плетеницата символ на българските традиции

Като винарна, чиято основна концепция е почитането и съхранението на българските традиции, избрахме за нашето ново лого именно Плетеница, защото тя е един от основните елементи, застъпени в българския фолклор.

3_textile

Плетеницата е един от основните символи в българския фолклор. Тя символизира безкрайност и чувство за непрекъснатост. Пресъздава единството – отделните й елементи образуват едно неделимо цяло, като всяка отделна частица има връзка с останалите.

logo

Фигурата на логото на Орбелия е постигната чрез вплитането на два отделни елемента – хоризонталната осморка на безкрайността и завъртян на 45° квадрат. Посредством тях е внушена идеята за семейството, предаването на традицията и връзката между двата елемента като връзка между баща и син.

По-абстрактно погледнато логото на Винарна Орбелия наподобява птица в полет, което е препратка към нашата премиум марка вина Via Aristotelis.

VA Logo

Какво символизира Плетеницата в българския фолклор?

Плетеницата е символ за защита, използван още от предците ни. Смята се, че произхожда от древните прабългари и е била знак на бог Тангра. Символът се среща също и в древното китайско изкуство. Китайците вярват, че привлича здравето, мъдростта и дълголетието.

за блога

В българските шевици е вплетена красотата и хармонията на Плетеницата.  Изследователите твърдят, че тя представлява знаци и символи, в които е закодирано невероятно послание и в него българката е вложила любовта си към дома и природата. Тези древни рисунки се шиели за здраве, любов, плодородие, благоденствие. Символизирали хармонията в света и човешкото поведение, пазели, лекували и криели тайни. Предавали се от майка на дъщеря и така се съхранили хилядолетия наред.

В света на българите от минали времена дрехата е свята така, както са свети домашният олтар, огнището, земята. Носията е била вид документ за самоличност. По отличителните й белези се разбирало от коя област е човекът, от кой род е, дали е семеен или не, материалното му състояние.

Основният цвят на везаните изделия е червеният – за българите символизирал майчината кръв и продължението на живота, пазел от „лоши очи“ и уроки.

Белият цвят изразявал чистотата, нетленността, неопетнената младост и божествената светлина.

Зеленият – вечно възраждащия се живот и дървото на живота.

Златният – благоденствието, слънцето, огъня и светлината.

Философията на Винарна Орбелия е да правим висококачествени вина от традиционните за района сортове грозде, като се опитваме да съхраним старите винени традиции в региона. Почитаме и пазим българските традиции, защото смятаме, че за да има растеж и развитие е нужна една стабилна основа, каквито са рода, миналото, корените.

Екипът на

Orbelia Winery

0

This site is registered on wpml.org as a development site.