Изкуството да се консумира вино /съчетаване на вино и храна/ Част I

Виното не просто напитка. Консумацията му е цяло изкуство. Защото удоволствието от хубавото вино е пълно, само когато то е добре съчетано с ястието, с което се консумира. Само тогава можем да усетим максимално качествата му и това да ни даде възможност да му се насладим напълно. В тази статия в никакъв случай не претендираме за изчерпателност, защото темата е практически необятна, но поне ще се опитаме да Ви дадем някой базови насоки, които смятаме, че ще Ви бъдат от полза.

И така…

Да започнем с някои ключови момента при сервирането на вино.

DSC_8688_Fotor

Спазвайте правилото 20:20!

Охлаждайте бялото вино 20 часа в хладилник, не повече, и го извадете 20 минути преди консумация. Отворете непосредствено преди консумация.

20 минути преди консумация на червеното вино, извадете корковата тапа.

Не съхранявайте бялото вино дълго време в хладилник, тъй като хладилникът изсмуква влагата от корковата тапа.

В какъв ред се сервират няколко вида вина?

Последователността при сервиране на вино по правило е следната: сухо преди сладко, младо преди отлежало, бяло преди червено (с изключение на сладките десертни вина – те са накрая с десерта). Хубавите вина, сервирани към основното ястие, трябва да бъдат изпити преди десерта.

Между вината трябва да се консумират подходящи храни, които да не са много мазни, лютиви или подправени с друга силна подправка. Такива ястия ще притъпят силно чувствителността на небцето и човек няма да може да се наслади напълно на хубавото вино.

Кои са основните правила за правилно съчетаване на виното с храната?

Макар и някои смятани за класически комбинации като “вино и сирене” или “рибата само с бяло вино” отдавна да не се спазват така „стриктно“,  все пак има някои водещи принципи, на които се подчинява хармонията на вкусовете. Основно правило е да се съчетават или подобни, или контрастни вкусове. Друго правило е интензитетът на вкусовете, независимо дали са подобни или контрастни, да е балансиран, тоест приблизително еднакъв.

Първо, когато избираме как да съчетаем виното с дадено ястие, трябва да имаме предвид следното – когато виното е водещо, първо избираме виното и след това каква храна му подхожда.

Киселинност – когато виното, което ще консумираме, е с висока киселинност не трябва да слагаме лимон в ястията.

Висока захарност  – когато виното е полусухо се оформя нещо като вкусова бариера върху езика. Подходящо е да се комбинира със сирена Стилтън, филета или пресни риби със сос от сушени кайсии. Т.е. захарността на плодовете допълват виното.

Ароматът на дъб – Дъбът подчертава по-силния вкус на ястието и той преобладава. Бавно приготвените ястия са подходящи да се сервират с дъбови вина.

Алкохол – колкото е по-висок %  алкохол във виното, толкова изборът на храни, които можем да комбинираме с него намалява. Вината средно се движат с 10-12 % алкохол. Ако ястието е с повече съдържание на сол, толкова по-нисък % алкохол трябва да има във виното.

food-photography-red-wine-entree

Храни, които трудно се комбинират с вино – Аспержи, Зелен фасул, Артишок, Брюкселско зеле, Шоколад!!!

Разбира се, пак казваме, всичко е въпрос на предпочитания, ако Вие, като нас, харесвате комбинацията от черен шоколад и червено вино…какво значение има какво казват специалистите. Все пак виното е преди всичко УДОВОЛСТВИЕ!!!

Очаквайте Част II, където ще дадем конкретни примери за съчетаването на вино с храна.

0

This site is registered on wpml.org as a development site.