Златен медал за Via Aristotelis Merlot 2016 от Concours Mondial de Bruxelles 2018

Със Златен медал от Concours Mondial de Bruxelles 2018 беше отличено едно от най-новите ни вина Via Aristotelis Merlot 2016.

Via Aristotelis Merlot 2016 е купаж на две вина от сорта Мерло. Гроздето е от два различни района на България, а именно 60% Мерло от собствените ни лозя в с. Митиново и 40% Мерло от района на Перущица. Гроздето е брано на ръка, в малки касетки и селектирано още на лозето.

На всяко вино е приложена технологична схема, в зависимост от тероарната особеност на лозето. На Мерлото от Перущица е приложена студена мацерация, в продължение на 5 дни и направлявана алкохолна ферментация за около 9 дни, докато Мерлото от Митиново е подложено на директна алкохолна ферментация.

Пресоването на червената джибра е бавно на кошова преса, за да гарантираме качеството и на пресовите вина.

Двете вина са минали контролирана малолактична ферментация в неръждавейка за Мерлото от Перущица и в бъчви – за Мерлото от собствени лозя.

Вината са отлежавали 12 месеца в нови и употребявани френски бъчви, като процентът на новите бъчви е 70%, за сметка на тези второ и трето зареждане.

Вината не са обработвани и стабилизирани.

Виното е от 6 месеца в бутилка (към м. Май 2018г.). Брой бутилки 3960.

А=14,45 об.%, ТК=6,03, pH=3,49

Дегустационна анотация:

Виното има много наситен и красив рубинен цвят. В аромата се долавя плодовият букет в нежно съчетание с деликатна барикова зрялост с нотки на къпина, синя слива и шоколад. Тялото е плътно, обемно и хармонично, със сладки меки танини и динамичен баланс между пикантност, свежест и сладост. Виното има добър потенциал за стареене.

Съчетава се добре с патица, пуйка, червени меса, барбекю, сухи деликатеси и твърди сирена.

Температура на сервиране 16-18 ОС.

Междувременно вината ни бяха наградени с още два Сребърни медала от Балканския международен винен конкурс 2018.

Отличниците са:

Via Aristotelis Blanc 2017

Orbelia Cuvee 2015

Благодарим за признанието! Благодарим и на целия екип на Винарна Орбелия за труда, постоянството и прецизността, която влагат в своята работа.

Екипът на Винарна Орбелия

0

This site is registered on wpml.org as a development site.