Виното и лятото

Това е съзонът на удоволствията! На пътешествията, на авантюрите, на срещите с приятели, на дългите вечери на верандата. В компанията на чаша /или бутилка/ хубаво вино.

През Лятото избираме внимателно – почивките, местата, емоциите, защото не искаме нищо да помрачава отпуската ни. Затова трябва да подбираме прецизно и виното, което консумираме. За да запомним момента с дълъг послевкус на удоволствие.

hello summer

Според широко разпространено мнение през лятото се пие предимно бяло вино и розе, а червеното е запазена територия за зимата. Тези “правила” спокойно могат да бъдат отнесени към графата отживелица.
Не, че лятото ще престане да бъде сезон на бялото вино и  червеното няма да се пие повече през зимата, но опитайте през лятото да охладите някое по-леко червено вино – например сорт Широка мелнишка и ще бъдете приятно изненадани. Но не забравяйте, че на фона на 35-гардусова жега, такова понятие като “стайна температура” не съществува. Поднесете червеното вино с температура от 12 до 18 градуса – и то ще Ви пасне идеално в горещината.
Правилата на добрия вкус при сервиране на вино гласят, че:
– Пенливите вина се сервират между 7 и 9 градуса по Целзий;
– Белите вина от последна реколта без дъб между 8 и 10 градуса;
– Комплексни бели вина, ферментирали и/или отлежавали в дъб – между 10 и 12 градуса (на същата температура се сервира розето и розовите пенливи вина).

852302-0

При червените вина правилото е следното: колкото по-леко е тялото (тоест колкото е по-малко танина), толкова повече виното търпи да бъде охладено.
– Младите, плодови вина препоръчително е да се сервират леко охладени около 12 градуса.
– Вината с леко до средно тяло също могат да се сервират с температура между 12-14 градуса.
– За пищните, плътни тела, разгръщащи с времето десетки вкусово-ароматни характеристики, наистина не е подходящо да се сервират по-студени от 15-16 градуса, но в никакъв случай и прекалено затоплени – над 18-19. Най-добре е тези вина да бъдат отваряни поне час преди консумация или ако не можете да си го позволите – да се декантират, за да могат наистина да покажат това, на което са способни.


Лятото и барбекюто на открито вървят сякаш ръка за ръка. А месата, които се приготвят на барбекю обиковено са по-тежки и пикантни. Белите вина не са техния най-добър партньор. Пробвайте да ги консумирате с някое охладено до 15-16 градуса червено вино и ще бъдете наистина очаровани.

Нашето предложение е Орбелия Мелник Барик: @  http://goo.gl/CjhwaV

И все пак лятото е време най-вече за морски и рибни изкушения. А те вървят най-добре с приятно изстудено бяло вино или розе.

Едно Шардоне в бъчва би било чудесен вариант за морски деликатеси с по-плътни сосове или по-мазни риби.

Нашето предложение е Виа Аристотелис Шардоне Барик 2014: @  http://goo.gl/T5kTIh

VIA-ARISTOTELIS-chardonnay-medal

За по-леките риби и морски дарове препоръчваме свежи БЕЛИ ВИНА или РОЗЕ.

И не забравяйте, че лятото е времето, когато на воля може да се наслаждаваме на любимите ни неща. Затова и сега всяка поръчка от онлайн магазина на Винарна Орбелия е с Безплатна Доставка.

С пожелание за едно приключенско и запомнящо се лято!

Екипът на Винарна Орбелия

0

This site is registered on wpml.org as a development site.